T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜSKÜDAR - Şehit Kader Sivri Ortaokulu

Grip ve Soğuk Algınlığı Hastalıkları Artıyor Peki Gribe Karşı Nasıl Önlemler Almalıyız ? İncelemek için Tıklayınız

GRİBE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER SUNUMU PDF OLARAK OKUMAK VE İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

GRİBE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER SUNUMU PDF OLARAK OKUMAK VE İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

https://sehitkadersivriortaokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/22/736214/dosyalar/2022_12/07110906_grip-sunum.pdf 

PDF sunumunu açarak öğrencilerimizle birlikte okuyunuz 

Aşağıdaki video sunumları ilgili bağlantılara tıklayarak öğrencilerimizle birlikte izleyiniz. 

https://ders.eba.gov.tr/ders//redirectContent.jsp?resourceId=66e1bec768f8239718953fcb30c4d154&resourceType=1&resourceLocation=1 

Grip ve Soğuk Algınlığından Kurtulma Yolları

https://www.youtube.com/watch?v=P4LbxOLH87Y 

Hastalığa Karşı Basit Önlemler Alarak  Korunabiliriz;

1- Ellerinizi yıkayın!

Çoğu grip ve nezle virüsü dokunma ile geçer.

Eğer yakınınızda lavabo yoksa ellerinizi ovuşturmanız ya da alkol içerikli temizleyiciler sürmeniz işe yarar.

2- Öksürürken ya da aksırırken elinizle ağzınızı kapatmayın!

Çünkü elinize yapışan virüsler ya da mikroplar kolay temizlenmez ve bu şekilde mikrop farklı kişilere bulaşabilir. Hapşırma ya da öksürme öncesi kağıt mendil kullanın ve hemen atın.

3- Yüzünüze dokunmayın!

Üşütme ve grip virüsleri vücudunuza burun, göz ve ağzınızdan girebilir. Gripseniz ya da grip olan birileriyle görüşüyorsanız yüze dokunmayın.

4- Bol sıvı için!

Çok su içmek vücudunuzdaki virüslerin temizlenmesini sağlar. Günde 8 bardak su için önerisine uymuyorsanız yeterince su içmeye özen göstermelisiniz.

5- Saunaya girin!

Araştırmacılar bu konuda aynı fikirde olmasa da, 1989''da Almanya''da yapılan bir çalışmada haftada 2 kez saunaya giren kişilerin daha az soğuk algınlığına yakalandığı görüldü. Diğer bir teori de, virüslerin ya da mikropların 80 dereceden daha sıcak bir ortamda yaşayamadıkları için sauna ortamında barınamadıkları yönünde.

6- Hava alın!

Hava almak önemlidir. Soğuk havada içerde kalan insanlar, kuru ve aynı havayı sürekli soludukları için virüslere maruz kalırlar.

7- Düzenli olarak egzersiz yapın!

Egzersiz kalbin kan pompalama hızını artırır. Hızlı nefes almak akciğerlere oksijenin hızlı transfer edilmesini ve vücut ısısını artırarak terlemeyi sağlar.

8- Meyve ve sebze yiyin!

Sebze ve meyveler metabolizmayı güçlendirir. Vitamin ilaçları yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı sebze ve meyveler tüketin.

9- Yoğurt yiyin!

Bazı araştırmalara göre günde 1 kase az yağlı yoğurt yemek gribi ya da üşütmeyi yüzde 25 azaltıyor. Araştırmacılar yoğurtta bulunan bakterilerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalıklardan koruduğunu belirtiyor.

10- Sigara içmeyin!

Sigara içenlerin üşütme ve grip virüsüne daha kolay yakalandıkları biliniyor. Sigara bağışıklık sistenini zayıflatıyor ve hastalanmayı kolaylaştırıyor.

11- Alkol almayın!

Alkol tüketimi bağışıklık sistemini baskılar ve kişiyi hastalıklara hazır hale getirir. Alkol ayrıca vücudu susuz bırakır.

12- Rahatlayın!

Eğer kendi kendinize rahatlamayı öğretirseniz bağışıklık sisteminiz dış etkenlere karşı daha güçlü olur. Rahatlama vücudun virüslere karşı hareket mekanizmasını güçlendiriyor ve kan akışını hızlandırıyor.

Hastalığa karşı temkinli olması gereken bireyler:

• 65 yaş ve üzerindeki kişiler,

• aşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler,

• Astım dahil olmak üzere kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,

• Şeker hastaları,

•Kronik böbrek yetmezliği olanlar,

• Kan hastalığı olanlar,

• Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar,

•6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar.

• Sağlık çalışanları,

• Toplu alanlarda çalışanlar ve yaşayanlar

07-12-202207-12-2022

Doğru el yıkama teknikleri   afiş için tıklayınız 

 https://sehitkadersivriortaokulu.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/22/736214/dosyalar/2022_12/07111255_02-el-yikama-ve-dezenkektan-kullanimi-y.pdf 

Çocukların birbiri ile teması kontrol edilemediğinden, bulaşıcı hastalıklar hızla yayılabilmektedir. Okul ve kreş gibi toplu ortamlar, bulaşıcı hastalıkların yayılmasında hızlı rol oynamaktadır. Bunun için bulaşıcı hastalıklar karşısında önlemler alınmalı, çocuklara hijyenik şartlara uyulması gerektiği, tuvalet temizliği ve el temizliği konularında uygulamalı bilgiler verilmeli yada öğretici kamu spotu, çizgi film vb. videolar izletilerek yardımcı olunmalıdır.

Doğru el yıkama tekniği:
● Ellerinizi en az 15 saniye ovalayarak yıkayın
Ellerimizi yıkarken en sık yaptığımız hatalardan biri; yıkama süresini kısa tutmak. Bu durumda mikroplar ellerden yeterince temizlenemiyor, bunun sonucunda da hastalık yayılmaya devam ediyor. Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 15 saniye kuvvetlice ovalayın.

● Sabunu iyice köpürtün
El yıkarken su ve sabunu az kullanmak, elden yeterince uzaklaştırılamaması nedeniyle zararlı mikroorganizmaların yayılmalarına katkıda bulunuyor.

● Sadece sıcak su yetmez
Mikropların uzaklaştırılmasında ellerin ısıya dayanabileceği sıcak su tek başına etkili olmuyor ve suyun sabunla beraber kullanılması gerekiyor. Ayrıca sıcak su elleri tahriş ediyor ve mikroorganizma girişine zemin hazırlıyor. Bu nedenle el ayalarının, parmak aralarının ve uçlarının, bileği de kapsayacak şekilde su ve sabunla iyice ovalanarak yıkanması önemli.

● Katı sabunda mikroplar barınıyor
Katı sabunun temizlenmeden yerine konması kirlilik sebebi olabiliyor. Ayrıca mikroorganizmalar sabunun üzerinde kaldığı için ortak kullanıldığında mikropların yayılmasına yol açıyor. Bu nedenle özellikle toplu yaşanan yerde el temizliğinde sıvı sabun kullanılması çok önemli.

● Havlunuz size ait olsun
Ortak havlu kullanımı sonucunda havlunun nemli olması mikroorganizmanın üremesi için uygun ortamı oluşturuyor. Ellerin iyi yıkanmaması nedeniyle de enfeksiyonların kişiler arasında yayılımını kolaylaştırıyor. Toplu ortamlarda tek kullanımlık havlu peçetelerin kullanımı öneriliyor.

GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI OKULMUZDA ALINACAK ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

1- Okul girişinde ve her katta el dezenfektanı bulundurulacak

2- Sınıflar teneffüslerde havalandırılacak

3- Tuvalet lavabo pencereleri sürekli açık tutulacak kapıları sürekli kapalı tutulacak.

4- Tuvalet ve lavabolarda sıvı sabun eksik olmayacak kontrol edilecek.

5- İsteyen öğrencilere hijyen maskesi verilecek .

6- Hasta olduğundan şüphelenilen öğrencinin velisi sınıf rehber öğretmeni tarafından aranacak ve velisi ile birlikte öğrenci doktora yönlendirilecek

7- Öğrenci ve velilere dengeli beslenme , bağışıklığımızı koruma va hastalıklardan korunma , kişisel temizlik , bulaşıcılık riskini azaltmak için alınacak tedbirler hakkında farklı yollarla bilgi verilecek.

8- Öğrencilerin mümkün olduğu kadar yanlarında kişisel hijyen malzemelerini bulundurmaları istenecek.

9- Öğrencilerin sıraları sabit olacak yer değişikliği yapılmayacak , mümkün olduğu kadar temastan kaçınılacak .

Temizlik ve dezenfeksiyon

1- Sıralar, tezgâhlar, kapı kolları, bilgisayar klavyeleri, ders materyalleri, musluklar, telefonlar ve oyuncaklar gibi sık temas edilen yüzey ve nesneler günlük olarak temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir

2- Üzerinde görünür kir bulunan yüzey ve nesneleri derhal temizleyin. Yüzey veya nesneler üzerine herhangi bir vücut salgısı ya da kan bulaşmışsa, temas etmemek için eldiven kullanın ve diğer standart önlemleri uygulayın. Sıçrayan sıvıyı silin, yüzeyi temizleyin ve dezenfekte edin.

Temizlik malzemelerini kullanan görevliler için ipuçları

1-Ürün etiketlerinde yazanları, ürünlerin emniyetli ve doğru kullanımı için uygulamanız çok önemlidir.

2-Etiketlerdeki talimatlara uyun.

3-Temizlik ürünleri ve dezenfektanlar genellikle eldiven ya da göz koruyucu gözlük kullanmanızı gerektirir. Örneğin temizlikte çamaşır suyu kullanırken ellerinizi korumak için her zaman eldiven takın.

4-Etiketinde, ‘karıştırmanız emniyetlidir’ ifadesi yoksa, temizlik maddeleri ve dezenfektanları birbiriyle karıştırmayın. Klor, çamaşır suyu ve amonyak gibi bazı maddeleri içeren ürünleri karıştırmak ciddi rahatsızlık veya ölüme yol açabilir.

5-Temizleyeceğiniz yüzey için uygunsa ev tipi çamaşır sularını sulandırarak kullanabilirsiniz.

6-Çamaşır suyunun dezenfeksiyona uygun olup olmadığını ve %0,5 oranında sodyum hipoklorit konsantrasyonu içerip içermediğini etiketten kontrol edin. Kullanım tarihi geçmemiş olmalıdır. Renkli giysilerde kullanılan ya da çamaşır ağartmak için kullanılan bazı çamaşır suları dezenfeksiyon için uygun olmayabilir.

7- Ev tipi çamaşır suları doğru şekilde sulandırılırsa virüslere karşı etkilidir.

8-Ürünlerin kullanımı ve sonrasında ortamın havalandırılması için üretici firma talimatlarına uyun. Ev tipi çamaşır suyunu amonyak ya da başka herhangi bir temizlik ürünüyle karıştırmayın.

9-Temizlik ürünü en az 1 dakika boyunca yüzeyde bırakılmalıdır.

07-12-202207-12-202207-12-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.12.2022 - Güncelleme: 23.11.2023 10:23 - Görüntülenme: 1062
  Beğen | 14  kişi beğendi